minimum leeftijd voor marathon

  • reinier

    De geadviseerde minimum leeftijd voor de marathon is 18 jaar. Kan iemand mij uitleggen wat precies de medische risico's zijn als je op jongere leeftijd een marathon gaat lopen?

  • Lars Borghouts

    Hoi Reinier,

    Deze risico's zijn niet onderzocht, en het gaat dus meer om verwachte risico's dan dat ze echt keihard zijn aangetoond.

    Niettemin:

    Hard en lan zoals voor een marathon, kost veel energie en gaat gepaard met hormonale veranderingen.

    Groei, zoals bij iemand die nog niet is uitgegroeid, kost ook veel energie en staat eveneens onder invloed van hormonale veranderingen. Men is dus wel eens bang dat extreme inspanning de normale groei zou kunnen beinvloeden.

    Tevens is de redenering dat het onvolwassen lichaam (en dan met name pezen en botten) nog niet helemaal op de optimale, uitgegroeide sterkte is, en dat dus vatbaarder voor blessures.

    Zoals gezegd, harde wetenschappelijke bewijzen zijn er niet, maar waarschijnlijk is het toch raadzaam om niet te vroeg met de marathon te beginnen. Niemand kan voor een individueel geval echter voorspellen of je dan op je 16de, 17de,18de etc. kunt beginnen. Het is dus te allen tijde raadzaam om je grenzen langzaam te verleggen: van 5 km, naar 10, naar 15/10 engelse mijl, halve marathon, 30 km/hele marathon. Of je nou 19 jaar bent of 65.

    Lars Borghouts, bewegingswetenschapper.

  • reinier

    Lars, bedankt voor je duidelijke antwoord.

  • Jim

    Daar krijg je kanker van man